Login

Waardering voor boekdebuten

Toespraak prijsuitreiking ANV debutantenprijs 2018

Toespraak prijsuitreiking ANV debutantenprijs 2018


Geachte auteurs, uitgevers, aanwezigen,

 
Alle 92 debuten die ingestuurd werden voor de ANV Debutantenprijs 2018 liggen hier uitgestald. Elk boek is door minimaal drie leden van de jury gelezen, een behoorlijk aantal tevens door de andere twee leden. Dat waren de boeken die in eerste lezing aanbevolen werden voor een tweede ronde. Soms schoof in die tweede ronde een boek al door naar de selectie voor de longlist, de lijst van een tien tot vijftien titels die volgens de nominatiejury het lezen waard of meer dan waard zijn. 

De vijf juryleden Jelle Van Riet, Esther Op de Beek, Arjan Peters, Kees Snoek en ik hebben weer kunnen genieten van elkaars commentaren na het lezen van de debuten, want nooit is iedereen het over alles met elkaar eens.

Het leuke van het jureren van de ANV Debutantenprijs is ook dat we soms in die grote stapel debuten pareltjes ontdekken die tot dan door bijna iedereen over het hoofd waren gezien.

Het was, is en blijft de bedoeling van de ANV Debutantenprijs om debuterende auteurs onder de aandacht te brengen van de lezer. Dat verdient een debutant.

We hebben vanaf dit juryjaar ervoor gekozen om de boeken van de shortlist slechts te laten beoordelen door lezers die zich vóór het bekendmaken van de drie titels bij DordtLiterair hadden aangemeld: de zogenoemde kernjuryleden. Op die manier waren we er zeker van dat niemand bevooroordeeld was door naam van auteur of uitgever. Stemmen na de publicatie van de shortlist via internet of schriftelijk was aldus niet meer mogelijk. De kernjuryleden hebben bij het aanmelden beloofd alle drie de boeken naar eer en geweten te zullen lezen en te beoordelen. Dat is gelukt. Velen hebben hun oordeel ingestuurd, met kort of soms lang commentaar. 

Voorafgaand aan enkele lezersopmerkingen bij ieder van deze boeken, is de volgende quote van een kernjurylid veelzeggend over de drie genomineerde debuten.

‘Alle drie de boeken waren prachtig om te lezen. Moeilijk om een keuze te maken. Wie van de drie auteurs uiteindelijk wint, bij niemand zou ik denken: hoe kan dat dan.... Complimenten voor de jury die deze bijzondere keuze heeft gemaakt uit alle debuten!’

Enkele toevoegingen die lezers gaven bij hun cijfer voor Houtrot van Rinske Hillen:

Verrassende thematiek, hilarische fragmenten, veel plaats voor humor. 

Na de eerste irritatie over de vergezochte namen van Wenksterman en Kussendrager, heb ik het boek met veel plezier gelezen. Verhaal met vaart en gevoel voor humor geschreven en dan nog spannend ook!

Goed leesbaar, aardige invalshoek voor een problematiek die zeker de Amsterdammer die ik ben aanspreekt.

De koningin van de taal. In schijnbaar achteloze bespiegelingen worden stemmingen en situaties raak neergezet. Ook wisselingen tussen heden en verleden weet Rinske moeiteloos en ongemerkt met elkaar te verbinden. Het verhaal dreunt na afloop nog na... 

Zoals de titel al doet vermoeden woekert er veel narigheid onder de opgevoerde personen. Er is een familiegeheim, er zijn schuldgevoelens, schimmel in de fundering ( Houtrot),er is verdriet, enz  Je voelt de onderhuidse spanning als het ware in vele opzichten . Door taal uitgedragen.

 Houtrot is een vlot geschreven, filosofische roman, een origineel en veelbelovend debuut. Een boek over jezelf kennen, over verbinding met voorouders versus individualisme, over het leven voorwaarts willen leven terwijl je ook niet anders kan dan terugkijken. Er zit enorm veel vaart in het boek; de vertelde tijd bedraagt slechts drie dagen en in die drie dagen gebeurt er ongelofelijk veel. Je voelt dat iets groots en onvermijdelijks zijn opwachting maakt in het verhaal. Onzichtbare processen spelen namelijk uiteindelijk de hoofdrol in dit boek. Mooi dat Hillen die apotheose van het verhaal op twee terreinen beschrijft, het geeft zoveel diepgang aan het verhaal. Minpuntje zou kunnen zijn, dat de karakters weinig mogelijkheid tot identificatie geven, waardoor je als lezer een beetje ‘buiten’ het verhaal blijft staan.


Over Glorie van Patricia Jozef

Typisch een roman boeiend vloeiend Vlaams gevoelig, leest zeer prettig, nuchter toch invoelend, met typerende karaktertrekken van de hoofdpersonen. Met bijzondere enthousiasme gelezen, jammer dat ik niet nòg een 8 toe kan voegen.

Als het boek uit is en het verhaal rond vallen de losse stukjes “uiteindelijk” op hun plaats. 

Een boek dat ons een kijkje geeft in het "kunstwereldje" op een humoristische en ook wel ironische wijze: achter de spiegel die ons wordt voorgehouden, gebeurt niet alles zoals het zou behoren te gaan.

Glorie is een boek vol met verhalen en ideeën. Een mengeling van humor en filosofische gedachten Van het begin tot eind spannend en verrassend

Glorie is in zijn opzet alleen al een bijzonder boek, omdat de verhaallijnen prachtig in elkaar geweven worden op een onverwachte manier. Het taalgebruik van Jozef is prettig leesbaar; je merkt dat ze veel kennis van zaken heeft en ze verwoordt die kennis uitstekend. De personages zijn geloofwaardig en hebben diepte. Met name de persoon van Marcel wordt op een humoristische manier beschreven.

Glorie gaat over wat belangrijk is in het leven, over de keuzes die mensen maken, over de manieren die mensen gebruiken om hun doel te bereiken en over hun twijfels en overwegingen daarbij en hun wroeging erover achteraf. Het is een boek waarin je als lezer veel van jezelf kunt herkennen. Het Vlaams dat af en toe door de tekst heen sijpelt is een fijn pluspunt.

Verrassende thematiek, hilarische fragmenten, veel plaats voor humor. 

Over Aantekeningen over het verschuiven van obelisken van Arjen van Veelen: 

Een geweldig mooi boek. Zelden heb ik iets gelezen, wat zo diepgaand inging op vriendschap en het verlies van een geliefd persoon. Dit is iemand die boekenwijsheid verbindt met diep doorleefde persoonlijke gevoelens. Interessant zijn de beschouwingen over zijn vriendschap met Tomas en zijn onderzoek naar Alexander de Grote. Alles heeft met alles te maken, En passant komen ook nietszeggende vriendschappen via social media langs. Af en toe heel confronterend.

Het is een buitengewoon rijk en interessant boek, dat noopt tot herlezen. De foto's hadden er wat mij betreft niet bij gehoeven, behalve de veelzeggende, iconische foto van Stelios Komoutsos.  

Boeiende queeste, zinnen kort en boeiend van inhoud, oneliners als krenten in de pap 

Prachtig reis- dan wel persoonlijk afscheidsverhaal van en met interessante toevoegingen, verfijnd mooi Nederlands taalgebruik, inhoudelijk persoonlijk voor mij de meest toegevoegde veelbelovendste debutant voor dit jaar. 
 
Eigenwijs gedenkboek voor een overleden vriend. Gewaagde vergelijkingen tussen Alexander de Grote en Thomas. Scherpe observaties over streven naar het onmogelijke, in het zicht van de dood, vroeger en in de tijd van Facebook.

Wat een duizelingwekkende ode aan vriendschap en het leven! Mooie structuur, geloofwaardige queeste, heldere intertekstualiteit. Een roman die alle andere omver blaast.

Een obelisk, opgericht voor een overleden vriend. Waarom de Egyptenaren zelf obelisken uithakten is altijd een raadsel gebleven. Van Veelen heeft er met zijn boek zin aan gegeven, op weergaloze wijze.

Van dit boek heb ik het meest genoten. Goed leesbaar, verassende thematiek met interessante literaire en historische verwijzingen. Zal een overtuigende winnaar van de ANV Debutantenprijs zijn.

Of dat zo is, maakt de winnares van de ANV Debutantenprijs van vorig jaar Lieke Kézér nu bekend. 

Casper Markesteijn

 

images

 

logoslogan web 2
  

Nieuws