Login

Waardering voor boekdebuten

  • LONGLIST DEBUTEN 2018

Shortlist 2016

 Shortlist bekend!

De nominatiejury van de ANV Debutantenprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuut, heeft voor de editie van 2016 de volgende drie boeken op de shortlist geplaatst:

 

 

 

Mohammed Benzakour, De koning komt Uitgeverij De Geus

Juryrapport:
Moebdi, een even slimme als platvloerse dertiger, verlaat Nederland om in zijn Marokkaanse geboortestreek op zoek te gaan naar een fris en fruitig ‘bruidjelief’. Hij wil een mooie, geletterde en deugdzame bloem die naar dezelfde Afrikaanse grond ruikt waaruit ook zijn moeder voortsproot. Een maagd uiteraard, doch ‘gezegend met een smoel- en achterwerk die uitnodigen tot geslachtelijk verkeer’. Moebdi jaagt zeg maar een Dulcinea na en zijn queeste is dan ook tot mislukking gedoemd. Het dichtst bij het ware geluk en de liefde komt Moebdi in de ‘armen’ van Gadoezj, die weliswaar lief, erudiet en van het vrouwelijke geslacht is, maar… een ezel. Aha, een klucht, ware het niet dat het hier ten diepste Moebdi zelf is die tot Moebdi spreekt: de oosterling tot de westerling, Narziss tot Goldmund, logos tot eros. ‘De koning komt’ is een wonderlijk debuut dat zowel satire als sprookje, reisverslag als natuurdocumentaire, farce als filosofische dissertatie is.

 

 

Hugo Blom, Een kleine moeite Uitgeverij De Geus

Juryrapport:
Samuel de Hoog wordt, twaalf jaar oud, op een duur internaat achtergelaten door zijn vader, die daarna onverhoeds en spoorloos verdwijnt. Samuel moet zelf maar zien op te groeien; zijn moeder was kort na zijn geboorte overleden; familie is er niet.

Samuel heeft dan al een zekere onaanraakbaarheid ontwikkeld, een bolster tegen het zijn. Het mensen-ontwijkend leven lijkt hem wondergoed af te gaan. Hij wordt zakelijk even succesvol als zijn vader, maar relaties, die hij toch ook aangaat, vinden een onbestemd einde doordat hij er steeds uit verdwijnt.

Dan ontstaan er scheurtjes in zijn schild: een onverklaarbare emotionele bui in de metro van Parijs, en zijn ontwikkeling kentert. Hij probeert een dertig jaar oude schuld aan een Oost-Duitse kennis in te lossen, en dreigt er, als dat mislukt (weer) tussenuit te knijpen. Maar dan zegt zijn vriendin rigide: 'Blijf'. Zij, Carole, betrekt hem (definitief?) bij het leven zelf, met wortels en al.

Schijnbaar afstandelijk verteld in de derde persoon, blijft deze intrigerende roman verschoond van expliciete uitleg en duiding. Ook het herlezen is mede daardoor een genot.

 
Inge Schilperoord, Muidhond Uitgeverij Podium

Juryrapport:
Jonathan (30) mag de gevangenis uit, hij is vrijgesproken van gevangenisstraf en tbs-behandeling, wegens onvoldoende bewijs. Hij gaat naar zijn kamer bij zijn vrome moeder in een kustdorp. Hij laat de hond uit of gaat vissen, en vangt dan een zeelt ofwel muidhond, zo groot dat ook het buurmeisje Elke (10) af en toe over de vloer komt om naar de vis in het aquarium te kijken. Geen spectaculaire gebeurtenissen. Toch is Muidhond, het debuut van de forensisch psychologe Inge Schilperoord (1973), claustrofobisch en elektriserend. Alle details die de schrijfster noemt, lijken voorbodes van een gruwel die stilaan op zwellen en uiteindelijk knappen staat, even onvermijdelijk als het onverstoorbare zonlicht in deze hete zomer. Staat de sympathieke zedendelinquent op het punt een nieuw slachtoffer te maken? Schilperoord presteert iets ongelooflijks; ze laat ons van zeer nabij de worstelingen voelen van een pedofiel die niet weet hoe lang hij zichzelf nog in de hand kan houden.

Lezers in Nederland en Vlaanderen bepalen uiteindelijk wie van deze drie debutanten de ANV Debutantenprijs van € 7.500,-  wint.
Bekendmaking en uitreiking van de prijs zal plaatsvinden op zondagmiddag 25 september in de Wilhelminakerk, Blekersdijk 41 te Dordrecht.

De ANV Debutantenprijs kent vanaf 2015 als sponsor het Algemeen Nederlands Verbond.
De ANV Debutantenprijs wordt georganiseerd door stichting DordtLiterair.

Uitgebreidere informatie over de ANV Debutantenprijs staat op de pagina hieronder en is eventueel te verkrijgen bij:

Casper Markesteijn,
voorzitter van DordtLiterair (www.dordtliterair.nl )
voorzitter nominatiejury ANV Debutantenprijs
caspermarkesteijn@gmail.com
078-6130817
06-55108493


ANV Debutantenprijs

De ANV Debutantenprijs is een literaire prijs voor debuterende auteurs van een oorspronkelijk Nederlandstalige roman of verhalenbundel.

Het bijzondere en unieke aan de prijs is dat hij zowel een vakjury- als een publieksprijs is: een vakjury nomineert uit de Nederlandse en Vlaamse prozadebuten van een kalenderjaar eerst een longlist en daarna een shortlist van drie titels die door lezers in Nederland en Vlaanderen beoordeeld worden. Die oordelen bepalen de uiteindelijke winnaar.

De prijs kent een rijke historie. In 1995 werd de toenmalige Debutantenprijs voor het eerst toegekend aan Anna Enquist voor haar roman Het meesterstuk. De prijs, toen 9999 gulden, was een initiatief van de literaire stichting Perspektief (nu: DordtLiterair) en de gemeente Dordrecht, die de financiën beschikbaar stelde. Na het wegvallen van de gemeente Dordrecht als ondersteuner nam financieel adviesbureau Academica in 2008 het sponsorschap op zich. Na zeven jaar besloot Academica in 2014 als sponsor te stoppen.

Eind 2014 besloot het Algemeen Nederlands Verbond zich voor minimaal vijf jaar als sponsor te verbinden aan deze mooie literaire prijs, die in de 21 jaar van zijn bestaan een grote naam en faam heeft verworven.

Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 7500,- voor de winnaar en € 750,- voor ieder van de andere twee genomineerden.

Het Algemeen Nederlands Verbond (ANV), opgericht in 1895, kreeg in 1898 in Dordrecht zijn statuten en zetel. Het 25-jarig jubileum werd in Dordrecht een week lang gevierd en tijdens zijn eeuwfeest in 1995 werd met medewerking van de gemeente Dordrecht nog een ANV-poëzieweek gehouden met Vlaamse en Nederlandse dichters. De drie belangrijkste doelstellingen van het ANV zijn de handhaving en ontplooiing van de Nederlandse taal- en cultuurgemeenschap, de bevordering van de culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen en het onderhouden van de verbindingen met de verwante taal het Afrikaans. Het ANV geeft het tijdschrift Neerlandia/Nederlands van Nu uit en kent de Visser-Neerlandia prijzen toe op cultureel en maatschappelijk gebied en voor persoonlijke verdiensten.

De organisator van de prijs is de Dordtse stichting DordtLiterair, voorheen Stichting Perspektief, die sinds jaar en dag literaire activiteiten in Dordrecht organiseert. De bevordering van de culturele integratie tussen Nederland en Vlaanderen is de stichting niet vreemd, want altijd al heeft zij veel aandacht besteed aan Vlaamse literatuur en auteurs en immer zit er in de nominatiejury van de prijs ten minste één Vlaams, liefst vrouwelijk, jurylid.

Winnaars van de prijs in het verleden waren o.a. Erwin Mortier met Marcel, Gerbrand Bakker met Boven is het stil, Marieke van der Pol met Bruidsvlucht, Ricus van de Coevering met Sneeuweieren, Ellen Heijmerikx met Blinde wereld, Peter Buwalda met Bonita Avenue, Erik Menkveld met Het grote zwijgen, Shira Keller met M., Hannah van Wieringen met De kermis van Gravezuid. In 2015 won Jaap Robben de prijs met zijn boek Birk.


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Nieuws